Evde yoğurt yapmak, sağlıklı ve ekonomik bir alternatif olabilir. Hazır yoğurtlardan daha sağlıklı ve doğal olan ev yapımı yoğurtlar, pek çok yemeğin yanında tüketilebilir ya da tek başına bir atıştırmalık olarak da keyifle yenilebilir.
Yoğurt, sindirim sistemini düzenleyen probiyotik bakteriler içerir ve protein açısından zengindir. Yoğurt yapmak kolaydır ancak sabır gerektirir. Bu yazımızda evde nasıl yoğurt yapabileceğinizi adım adım açıklayacağız ve hem sağlıklı hem de lezzetli yoğurtlar yapmanızı sağlayacak ipuçlarını paylaşacağız.
Aşağıdaki adımları takip ederseniz kısa süre içerisinde lezzetli ve tam kıvamında yoğurtlar yapabilirsiniz.
1. Sütü derin bir tencereye alın. Ara ara karıştırmak suretiyle sütü 80°- 85° aralığında ısıtın.
2. Isıtılan sütün içindeki suyun buharlaşması için kepçe yardımıyla sütü karıştırarak havalandırın.
3. Ocağın altını kapatarak, sütün ılıması için bekleyin. Parmağınızı kullanarak veya termometreden yardım alarak sıcaklığını inceleyin. (42-45 derece arası)
4. Maya için 3-4 yemek kaşığı yoğurda, sütten birkaç kaşık dökün ve mayayı ılıtın.
5. Mayayı güzel bir şekilde karıştırarak sütün içine dökün ve birkaç kere daha karıştırın.
6. Tencerenin üzerine buharlaşıp sulanmaması için süzgeç kapatın. Bir bez kullanarak örtün.
7. Kaplara bölüştürerek üzerini örtün. 5-6 saat böylece üzerini açmadan bekleyin.
8. Süre tamamlandığında yoğurt olmuşsa, ağzı açık şekilde oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Ardından buzdolabına kaldırın.
9. Bir gün ağzı açık şekilde dolapta bekletin.
Ev Yoğurdu Yapımının Püf Noktaları
Evde yoğurt yapımı yukarıda bahsettiğimiz adımlar sayesinde zorlanmadan gerçekleştirilebilmektedir. Bazı püf noktaları bilmek daha iyi şekilde sonuç almanıza yardım edebilir. Genel olarak aşağıdaki hususlara özen göstermeniz önerilir:
1. Mayalama süresi ne kadar uzun olursa yoğurt bir o kadar ekşi olur. Maya kalitesiz olursa yoğurt tutmayabilir yahut sulanabilir.
2. Sütün ısınma derecesi doğru bir şekilde ayarlanmalıdır.
3. Yağlı ve katı bir yoğurt istiyorsanız üç litre inek sütüne, bir litre manda sütü karıştırılabilir.
4. Yoğurt tutmamışsa ve kesilmişse bunu atmadan önce çökelek ya da peynir yapabilirsiniz. Bunun dışında tekrar mayalamayı da tercih edebilirsiniz.
5. Kaliteli sütler tercih edilmelidir.
6. Sütün mayalandığı kap plastik olmamalıdır.
7. Yoğurt başka bir kaba aktarılırsa sulanması hızlanır.
8. Yoğurt iyi bir şekilde mayalanmalıdır.
9. Maya doğrudan süte boşaltılmamalıdır. Sütten bir kepçe kadar alarak maya ile karıştırmak ve yavaş yavaş tahta kaşıkla süte dökmek gerekir.
10. Yoğurt kullanılırken yüzeyden alınmalıdır. Derin bir kaşık kullanmak sulanmasına yol açar.
11. Yoğurt mayalanan kap, dolaba taşınırken sallanmamalıdır, çünkü kıvamı bozularak sulanabilir.
12. Yoğurt mayalanacak olan kabın herhangi bir kapağı olmalıdır.
Yoğurt yapımı birçok kişi tarafından merak edilir. Sadece tarifi bilmek, ilk seferde iyi sonuçlar alacağınızı göstermez. Eğer bu gibi detaylara özen gösterirseniz, daha iyi sonuçlar elde etmeniz mümkün hale gelir.
Fakir Pasteur Yoğurt Yapma Makinesi sayesinde market yoğurtları yerine evinizde kolay ve hızlı bir şekilde kendi yoğurtlarınızı yapabilirsiniz.
Gelişmiş özellikleriyle geleneksel ev yoğurdu lezzetini sunan Fakir Pasteur’un özellikleri şu şekildedir:
1. Türkiye’de çiğ sütten yoğurt yapabilen ilk makinedir.
2. 3 litrelik geniş kapasiteli haznesi mevcuttur. Lakin talep edilirse kavanoz da tercih edilebilir.
3. Tat ve kıvam ayarlaması gerçekleştirilebilir.
4. Kaliteli bir dijital ekranı bulunmaktadır. Süreç takibi böylece kolay bir şekilde sağlanabilir.
5. Ekrandan zaman ve uyarı işaretleri kişi tarafından izlenebilir.
6. Butonları sayesinde pratik bir kullanımı mevcuttur.
7. Işıklı geri bildirim özelliği sayesinde kullanıcıyı bilgilendirir.
8. Mobil uygulaması ile kolay bir şekilde kullanılabilir.
Böylece yoğurt yapma makinesi ile en iyi çözümleri elde edebilirsiniz. Eğer çiğ sütten nasıl yoğurt yapılır bilmek istiyorsanız, sadece adım adım şunları takip etmek gerekir:
1. Çiğ süt, haznenin maksimum seviyesini aşmayacak biçimde doldurulur.
2. Pastörizasyon seçilir. (83° ısıtma işlemini cihaz kendi yapmaktadır.)
3. Tat ve kıvam ayarı seçilir.
4. Başlat butonuna basılır.
5. Uyarı sonrası maya eklenir.
6. Fermantasyon işlemi başlar.
Böylece hızlı ve sorunsuz bir şekilde kendi yoğurdunuzu yapmaya hemen başlayabilirsiniz. Ayrıca çiğ sütü pastörize edip, süt olarak içebilir ya da tatlı yapımında kullanabilirsiniz.
Ancak talep ediyorsanız, Fakir Pasteur ile market sütüyle de yoğurt yapabilirsiniz. Evde yoğurt yapımı için genel anlamda şu adımlar izlenmelidir:
1. Hazneye ya da kavanozlara pastörize edilmiş süt doldurulur.
2. Yoğurt seçilir.
3. Tat ve kıvam ayarı seçilir.
4. Başlat butonuna basılır.
Ardından tek yapmanız gereken beklemektir. Böylece ev yapımı yoğurdunuz hazır olur. Fakir Pasteur yoğurt yapma makinesi, sahip olduğu özellikler sayesinde verimli bir şekilde kullanılabilir.
Işıklı geri bildirim özelliği sayesinde süreç takibi çok daha kolay olur. Bu bakımdan cihaz, size şu gibi konularda bilgi verir:
1. Çiğ süt pastörize ediliyor – pastörizasyon modu (Aynı zamanda kabın sıcak olduğunu söyler.)
2. Mayaya hazırlanıyor – soğuma modu
3. Mayalanma sürüyor – fermantasyon modu
4. Yoğurt hazır
Bu gibi özelliklerin yanı sıra, Fakir Pasteur’ü mobil uygulama desteğine de sahiptir. Tüm işlemleri telefonunuz üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Yoğurtların doğru bir şekilde saklanması şarttır. Bu bakımdan ev yapımı yoğurdunuz tamamlanmışsa, serin bir yerde korunmaya almalıdır. Bu bakımdan buzdolaplarına koymak tavsiye edilir. Ayrıca yoğurdun ağzının kapalı olduğundan da emin olmak gerekir.
Evinizde yapacağınız yoğurt, marketlerden alacağınız yoğurttan çok daha sağlıklı ve lezzetlidir. İçeriğinde bol miktarda probiyotik, B vitamini, kalsiyum ve protein bulundurur. Bu özellikleri sayesinde ev yoğurdu son derece sağlıklı bir seçenektir.
Evde yoğurt yapmak kolay gibi dursa da bazen yoğurdun tutmaması gibi durumlar yaşanabilir. Eğer yoğurdunuz tutmamışsa atmak tek çözüm değildir. Tutmayan yoğurdu tekrar mayalayabilir ya da çökelek yaparak değerlendirebilirsiniz.
Çiğ sütten direkt yoğurt yapabilen, Pasteur Yoğurt Makinemize buradan ulaşabilirsiniz.